10 valkuilen bij het laten bouwen van je website.
Het laten bouwen van een professionele website kan best een grote stap zijn, of je nu een ondernemer bent die zijn merk een online aanwezigheid wil geven, of een hobbyist bent die zijn werk en passie wil delen. Er worden jammer genoeg vaak belangrijke fouten gemaakt die een grote impact kunnen hebben op de kwaliteit en effectiviteit van je website. In dit blog bespreken we de 10 meest voorkomende fouten bij het laten maken van een website en hoe je deze het beste kunt vermijden.

Weinig tot geen kosten willen maken.
Het laten maken van een website die voldoet aan jouw wensen, zoals design en snelheid, kan enorm veel voordelen bieden in termen van bezoekers, leads en sales. Om een echt professionele website te laten maken, moet je er wel vanuit gaan dat het wat kost. Stel daarom een budget samen voor je professionele website. Zo kunnen de developer en webdesigner je precies vertellen welke mogelijkheden er zijn binnen jouw budget.
Het ontbreken van een uitgebreide concurrentieanalyse.
Een van de grootste valkuilen bij het laten bouwen van je website is starten zonder een goede concurrentieanalyse te hebben uitgevoerd. Het is namelijk van groot belang dat je goed op de hoogte bent van je concurrenten. Denk hierbij aan de zoekwoorden waarop zij ranken en hoe actief ze content plaatsen op hun website en sociale mediakanalen.
Onderzoek daarom van tevoren goed wie je concurrenten zijn en maak een uitgebreide analyse van hun online aanwezigheid. Zo kun je precies bepalen wat jouw positie is ten opzichte van de concurrenten, wat belangrijke inzichten kan opleveren.
Geen mobielvriendelijke website hebben.
Wist je dat meer dan de helft van het webverkeer tegenwoordig afkomstig is van mobiele apparaten? Als jouw website hiervoor niet geoptimaliseerd hebt, loop je de kans om een groot deel van je potentiële klanten te verliezen. Een website die namelijk niet voor mobiel is geoptimaliseerd (d.m.v. een responsive design) zorgt voor frustratie waardoor gebruikers snel kunnen afhaken.
De klant staat niet centraal op de website.
Bij veel websites wordt de fout gemaakt dat het product of de dienst centraal wordt gesteld in plaats van de klant. Zie je website niet alleen als een etalage voor je product of dienst. Kijk naar hoe jij problemen oplost voor de klant en eventuele vragen beantwoordt. Denk bij het schrijven van content vanuit het perspectief van de klant: wat zijn hun uitdagingen? Wat willen ze bereiken? Zo ontstaat een relevante en overtuigende website.
Het willekeurig uitkiezen van een CMS.
Snelheid is cruciaal voor een website. Als je website te traag laadt, worden bezoekers ongeduldig en klikken ze weg. Daarnaast heeft een trage laadtijd ook een negatieve invloed op je SEO, wat ervoor zorgt dat je minder goed gevonden wordt in de organische zoekresultaten. Het CMS waarmee je werkt, heeft veel invloed op de snelheid van je website. MODX is bijvoorbeeld verkozen tot de top 3 snelste CMS'en ter wereld tijdens een onderzoek van een onafhankelijke partij.
Geen aandacht voor SEO (zoekmachineoptimalisatie).
Zonder aandacht te besteden aan SEO en de juiste instellingen hiervoor, verminder je aanzienlijk de kans dat je website op een organische manier gevonden wordt. Dit kan leiden tot weinig verkeer en gemiste kansen, omdat potentiële gebruikers je website niet kunnen vinden.
Veelgemaakte fouten op het gebied van SEO zijn: het ontbreken van relevante zoekwoorden, slechte meta-omschrijvingen en onjuiste URL-structuren. Zorg dat er aandacht wordt besteed aan de SEO van je website. Want als dit zorgvuldig wordt gedaan, is het een geweldige manier om gratis verkeer naar je website te realiseren.
Contactgegevens onvindbaar op de website.
Bezoekers willen snel en gemakkelijk contact met je kunnen opnemen, dus je contactgegevens moeten gemakkelijk te vinden zijn. Wanneer je contactgegevens lastig te vinden zijn, kan dit leiden tot frustraties bij gebruikers en gemiste kansen. Wees er zeker van dat je contactgegevens geïmplementeerd worden op meerdere plekken op je website, bijvoorbeeld in de footer en op een aparte contactpagina.
Een te ‘drukke’ website.
Een overvolle en drukke website kan zorgen voor een slechte gebruikerservaring. Te veel informatie, felle kleuren en bewegende elementen kunnen de bezoeker afleiden van het eigenlijke doel van de website. De website moet eenvoudig, overzichtelijk en gericht op de belangrijkste boodschap blijven. Deze punten dragen bij aan een positieve gebruikerservaring.
Geen gebruik maken van Google Analytics.
Je kunt onmogelijk weten of je website goed presteert als je geen data hebt om dat te meten. Met Google Analytics kun je gratis zien hoe je website presteert en waar je nog verbeteringen kunt doorvoeren. Zo kunnen er aanpassingen gemaakt worden op basis van gegevens in plaats van aannames.
De onderhoudsfase onderschatten.
Een laten website bouwen is niet klaar wanneer hij live gaat; dan begint het eigenlijk pas. Een van de grootste valkuilen, is het onderschatten van de onderhoudsfase. Naast de updates die nodig zijn, moet ook de content up-to-date blijven en moeten technische problemen worden opgelost om de website zo weerbaar mogelijk te maken tegen cyberaanvallen.
Heb je vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op.