Wat is een Google vriendelijke website nou precies?

De meeste internetbezoeken beginnen via een zoekopdracht in Google. Daarom is het belangrijk dat jouw website in Google wordt gevonden. Google hanteert richtlijnen waaraan websites zouden moeten voldoen. Hoe beter een website aan deze richtlijnen voldoet, des te beter deze wordt gewaardeerd.

Hoe en waarom overstappen naar Google Analytics 4 "

Wat maakt een website Google vriendelijk? 

Prestatie en snelheid! Wij richten ons in deze blog op het technische fundament van de Google vriendelijke website. Hoe beter een website aan de richtlijnen van Google voldoet, des te beter deze wordt gewaardeerd. Afhankelijk van deze waardering toont Google jouw website hoger of lager in de zoekresultaten. En hoe hoger jouw website in de zoekresultaten van Google tevoorschijn komt, des te meer bezoekers jouw website zal trekken. Het is van groot belang om aan deze richtlijnen te voldoen, wij noemen dat Google vriendelijk. De richtlijnen worden gewaardeerd met een puntensysteem. Tussen de 95 en 100 punten is uitmuntend goed. Websites die daar technisch aan voldoen leveren wij op.

Onze eerste aandacht gaat uit naar de techniek. Een snelle en goede weergave (as designed) van de website op mobiel, tablet en desktop is afhankelijk van een aantal technische onderdelen. 

De juiste keuze voor een systeem dat het beheer van je website mogelijk maakt is een pré. Om technische functionaliteit direct en goed te implementeren willen wij programmeren in de kern van het cms (content management systeem). Dat betekent dat er snel en optimaal functionaliteit toegankelijk is in plaats van allerlei code die verwijst naar (externe) plugins. Naast die directe manier van bouwen zijn wij ook minder afhankelijkheid van ‘derden’, die hun plugin uptodate (en dus veilig) moeten houden.

Deze onderdelen maken je website snel en Google vriendelijk 

Gebruik een goed cms

Wij ontwikkelen onze websites in Modx. Dit cms is flexibel, veilig en snel. Onder de motorkap van Modx bevindt zich een krachtig caching systeem van waaruit de pagina’s van de website worden vertoond. De functionaliteit en de templates worden centraal geregeld met variabelen op ‘lagere’ niveau’s. Hierdoor is tevens de doorontwikkeling in techniek sneller en beter door te voeren (meerwerk in minder tijd). 

Ontwikkel een efficiënte opbouw van je website pagina’s 

De volgorde van laden van content moet zorgen voor een snellere website. Een website wordt als sneller gewaardeerd als de direct zichtbare onderdelen bijna direct zichtbaar zijn. Zelfs voordat de volledige pagina is geladen. Afbeeldingen die niet direct zichtbaar hoeven te zijn kunnen later geladen worden, dit principe heet ‘lazy loading’. Het is hierbij wel van belang om de ruimte waar later foto’s getoond worden alvast te reserveren. Wij noemen dat ‘place holders’. Dat voorkomt het ‘ergelijk’ verspringen van de pagina zodra een foto geladen wordt. De ‘user experience’ is daarmee ook veel optimaler. 

Gebruik geoptimaliseerde afbeeldingen 

Dit is heel belangrijk! Afbeeldingen zijn vaak de meest data-intensieve onderdelen van een website. Hiervoor ontwikkelden wij functionaliteit om de afbeeldingen bij voorkeur in moderne bestandsformaten te vertonen, zoals webp en avif. Deze formaten maken gebruik van momenteel de beste compressietechnieken waardoor de bestandsgrootte zo’n 30 tot 50% kleiner is dan ‘ouderwetse’ jpeg-, gif- of png-afbeeldingen. Deze formaten worden door de meeste moderne browsers ondersteund. En voor bezoekers met een oudere browser kunnen nog gewoon de ouderwetse bestandsformaten getoond worden. De functionaliteit in ons cms is zodanig ingericht dat foto’s op maat gesneden kunnen worden en automatisch worden omgezet naar webp en avif.

Programmeer optimale code

De code waarmee de website wordt gebouwd moet zo schoon en zo kort mogelijk zijn (geminimaliseerd). Dat houdt in dat de werking van de website zeer efficiënt moet worden geprogrammeerd. Dit is de kortste en duidelijkste route naar je doel (functionaliteit).

Plaats je website op een snelle en goede webserver

Een webserver doet veel werk voor je website. Deze moet voldoen aan minimale technische eisen, maar naarmate je betere omstandigheden gebruikt wordt de website voor Google ook beter gepresenteerd. Goede hardware en voldoende geheugen. Dat levert snelheid van de server, maar ook de juiste versies van je ‘stack’ zoals Php en MySQL.

Is jouw website Google vriendelijk? Vraag hier een website scan aan!

Laat je goed adviseren of neem een partij in de armen die dit in de basis meteen meeneemt en doorvoert.

Maak geweldige content

Als alle seinen op groen staan qua techniek, optimaliseer dan de andere onderdelen verder. Dit artikel gaat voornamelijk over de technische aspecten, maar bijvoorbeeld unieke en relevante content zijn eveneens uitermate van belang. Dit is vast geen nieuws voor je. Voer goed onderzoek uit en zorg voor een ultieme verhouding van de onderwerpen waar je pagina/website over gaat. De techniek is in eerste instantie ons ‘pakkie an’.

0 Offerte aanvragen

Deze website gebruikt cookies om ervoor te zorgen dat je de best mogelijke ervaring krijgt op deze website. Er worden GÉÉN marketing cookies geplaatst om je later van advertenties of boodschappen via andere belanghebbenden te voorzien.